Új Hullám 2017 – Debreceniek a művészeti egyetemeken

2017. 12. 15. - 2018. 01. 27.

A b24 Galéria hosszú távú szakmai munkájának gerincét a fiatal és tehetséges debreceni művészek, valamint a városból elszármazott, de a családi kötődésen kívül kapcsolatot Debrecennel nem ápoló alkotók megismertetése jelenti.

Kiemelt figyelmet kapnak a pályakezdők: az itt született, művészeti egyetemeken tanuló hallgatók, akik számára mostantól kétévente lehetőséget biztosítunk arra, hogy a kiállítótérben bemutassák legfrissebb munkáikat.

Kaszás Konrád, Kék blokk, 2017, olaj, vászon, 140 x 200 cm

A b24 Galéria csoportos kiállításán részt vevők saját invenciójukra épülő, egyéni vizuális nyelven megalkotott munkákkal jelentkeznek, ugyanakkor a csoportos jelenléttel egy közösségi formában működő folyamatba is bekapcsolódnak. A közel hasonló korú egyetemisták még formálódó stílusa a tárlat képein más-más hatást kelt, és az eltérő hagyományokat mozgósító munkák egymással is párbeszédbe kerülnek. Eddigi eredményeik, kiállításaik, (ösztön)díjaik listáját is magába foglaló életrajzukat, valamint néhány művük reprodukcióját egy katalógus formájában dokumentáljuk, amely nemcsak alakuló formanyelvüket reprezentálja, hanem a művészeti egyetemeken érvényesülő aktuális tendenciákról is izgalmas keresztmetszetet nyújt.

Reményeink szerint a hallgatók későbbi pályája során további lehetőségeket kapnak szülővárosukban: közreműködnek majd debreceni művészeti projektekben, önálló kiállításokon mutatkoznak be, pályázatokon vesznek részt, valamint a helyi kortárs művészeti programokba és diskurzusokba is aktívan bekapcsolódnak.

Gallai Judit Ágnes, Vörös test II. (Vörös test, három fej), 2017, akvarell, kumkum, olaj, vászon, 200 x 150 cm

Gallai Judit Ágnes, Vörös test II., 2017, akvarell, kumkum, olaj, vászon, 200 x 150 cm

Az Új Hullám cím a b24 Galéria azon törekvésére utal, amely azt szolgálja, hogy a fiatal művészeti egyetemisták a szcénában való helykeresés évei alatt is rendszeresen jelen legyenek friss és állandóan változó képeikkel szülővárosuk kiállítóterében.

Kiállítók: Balogh Kristóf József, Farkas Gabriella, Gallai Judit Ágnes, Horváth Villő, Kaszás Konrád, Kővári Kamilla Virág, Lakatos Gelléri Barnabás, Nagy Marcell, Pap Rebeka, Rácz Noémi Katalin, Sándor János, Széll Ádám, Sztancs Ágnes Fruzsina kiállítása

Megnyitó: 2017. december 15. (péntek), 17 óra

Köszöntőt mond: Kiss Papp Csilla, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatóhelyettese

Közreműködik: Bakota Zalán slammer

A kiállítás megtekinthető 2018. január 27-ig.

A belépés ingyenes.

No Comments