Szilágyi Lenke standfotói

2017. 08. 17. - 08. 19.

A Szilágyi Lenkéről készült fotót Znamenák István készítette.

Szilágyi Lenke standfotói Hajdu Szabolcs filmjeinek forgatásáról a b24 Galéria „fotószobájában”.

Háromnapos villámtárlat rendhagyó nyitva tartással a b24 Galéria központi kiállítóhelye mögött található projektteremben.

A debreceni születésű Szilágyi Lenke a kortárs magyar fotográfia megkerülhetetlen alkotója. Pályakezdésétől, az 1980-as évektől a mai napig sokféle tematikában alkot, új nézőpontú, sajátos képi világot teremtett. Különleges helyet foglalnak el életművében a filmforgatások helyszínein készített standfotói.

Hajdu Szabolcs filmjeit a rendező első játékfilmjétől, a Macerás ügyektől (2000) dokumentálja. Azok munkáját örökíti meg, akik a forgatások alatt az alkotó folyamatokban tevékenyen részt vesznek: a színészektől a díszlettervezőig, a sminkestől a világosítóig. Pillanatképein szemléletesen adja vissza a forgatás felfokozott hangulatát, a közreműködők érzelmeit, akiknek a tekintete, gesztusa számunkra, kívülállók számára is kifejező és beszédes. A forgatás eseményeinek rögzítése mellett a képeken hangsúlyosak a környezeti elemek, az a táj, az az épített enteriőr, amiben és ahol egy-egy jelenet készül. A forgatási szünetek pillanatképeinek, a pihenés, a gondolkodás, a töltekezés idejének és környezetének dokumentarista rögzítése képein szociografikus jelentőségűvé válik.

A jó standfotók készítésének elengedhetetlen feltétele a kölcsönös bizalom, hiszen a forgatás intim közegében a szereplők számára a fotósnak észrevétlenül kell tennie a dolgát, láthatatlanul kell meglátnia és rögzítenie a lényeget a sokféle történésben, intenzív együttlétben, olykor feszültségben. Szilágyi Lenke fotói ezért is válnak hitelessé, és ezért fogadják el jelenlétét a forgatási munka felfokozott izgalmában dolgozók.

Megtekinthető: 2017. augusztus 17-től 19-ig, Hajdu Szabolcs filmjeinek vetítési napjain 10 és 21 óra közt.

No Comments