„Én vagyok az” – Miskolczi Emese kompozit portréi Debrecenben

2017. 11. 4. - 12. 9.

A Francis Galton és Herbert Spencer társadalomtudósok által a 19. század második felében megalkotott „kompozit portré” fogalmat írja át a Párizsban élő debreceni médiaművész, Miskolczi Emese (1975).

A korabeli hipotézis lényege, hogy az emberek egyéni vonásai a fotográfiák egymásra helyezésével eltűnnek, a helyükbe lépő új arcmás összesíti az egyéni karakterjegyeket, megteremtve ezzel az antropológiai jellegzetességeket magán viselő átlag típusát. A kompozit fotográfia túlélte a szociáldarwinizmus téves következtetésekre jutó elméletét, és mint technikát – a fotómontázs és -kollázs előfutárát – a 20. század elejéig még számos alkotó alkalmazta, sőt, a digitális képrögzítés elterjedésével az utóbbi húsz évben újra népszerűvé vált.

Miskolczi Emese tudományra és művészetelméletre reflektáló munkáit a francia Arthur Batut (1846–1918) labruguière-i fotóművész kompozit képei inspirálták. De amíg Bataut és a korabeli képkészítők fotóportrékból indultak ki, addig Miskolczi Emese videóportrékat készít, melyeknek az alanyai a kamerába nézve egy, a közösségüket, identitásukat definiáló mondatot is elmondanak. A különböző debreceni csoportokkal felvett pár másodperces jeleneteket az utómunkálatok során a művész egymásra helyezi, amivel finom tónusú és áttetszően rétegzett, az egyéni vonásokat megszüntető mozgóképeket hoz létre. A kiállítóteremben egyszerre látható és hallható csoportok együttese a különböző társadalmi, foglalkozási és pervazív szerepben megszólaló debreceniek közösségének kórusa.

A debreceni b24 Galériát megelőzően Miskolczi Emese hasonló kompozit mozgóképekkel mutatkozott be a Labruguière-i Espace photographique-ban (2013) és a budapesti Kiscelli Múzeumban (2016).

Szoboszlai Lillának a művésszel készített interjúja itt olvasható!

Megnyitó: 2017. november 3. (péntek), 17 óra, b24 Galéria

A tárlatot megnyitja: Drégely Imre fotóművész

Közreműködik: Pető Áron gordonkaművész

A kiállítás megtekinthető: 2017. december 9-ig.

A belépés ingyenes.

No Comments